Katolická charismatická obnova
  

Hlavní menu:


Co je vlastní křesťanu?

23.03.2003, autor: sv. Basil z Césareje, kategorie: Postní doba

Co je vlastní křesťanu? Víra, jež jedná skrze lásku. Co je vlastností víry? Jisté a nepochybné přesvědčení o pravdivosti Božích slov, kterou ani z přirozené nutnosti ani pod záminkou zbožnosti nelze uvažováním potlačit. Z takového přesvědčení jsem rozhodl silou a autoritou toho, co bylo řečeno, neodvážit se nic odložit ani přidat. Jestli totiž vše, co není z víry, je hřích, jak praví apoštol (Řím 14,23), víra je pak ze slyšení, a slyšení skrze slovo Boží (Řím 10,17), všechno, co je mimo božské Písmo, je hřích, poněvadž to není z víry.


Co je vlastností lásky vůči Bohu? Zachovávat jeho přikázání v duchu, aby mu byla vzdávána sláva.


Co je vlastní lásce vůči bližnímu? Nehledat věci vlastní, nýbrž věci toho, který je milován k užitku duše a těla.


Co je vlastní křesťanu? Být znovuzrozen z vody a Ducha skrze křest.


Co je vlastní tomu, kdo je zrozen z vody? Tím způsobem, jak Kristus jednou hříchu zemřel, tak ať i on je mrtev a nepohnutelný vůči každému hříchu, jak je psáno. My, co jsme pokřtěni v Kristu Ježíši, jsme pokřtěni v jeho smrt. Jsme totiž spolupohřbeni s ním skrze křest ve smrt, vědouce, že náš starý člověk byl spolu s ním ukřižován, aby bylo zničeno tělo hříchu a abychom již nesloužili hříchu (Řím 6,3-6).


Co je vlastní tomu, kdo byl zrozen z Ducha? Aby to bylo pro danou míru, totiž z toho, jak je narozen, jak je psáno: Co je narozeno z těla, těla jest a co je narozeno z ducha, duch jest (Jan 3,6).


Co je vlastní tomu, kdo je znovuzrozen? Vysvléct starého člověka a jeho díly a žádostivostmi a obléci nového, který se obnovuje v poznání podle obrazu toho, jenž ho stvořil (Kol 3,9), jak je psáno: Kdo jste byli v Krista pokřtěni, Krista jste oblékli (Gal 3,27).


Co je vlastní křesťanu? Být čistým od každého poskvrnění těla i ducha v krvi Kristově a dokonávat posvěcování v bázni Boží a lásce Kristově (2 Kor 7,1): nemít žádnou poskvrnu ani vrásku ani nic takového, nýbrž být svatý a neposkvrněný (Ef 5,27), a tak jíst tělo Kristovo a pít jeho krev. Kdo titiž jí a pije nehodně, soud sobě jí a pije (1 Kor 11,29).


Co je vlastní těm, kteří jedí chléb a pijí kalich Páně? Stále zachovávat paměť toho, kdo za nás zemřel a vstal z mrtvých.


Co je vlastní těm, kdo takovouto paměť zachovávají? Aby již nežili sobě samým, nýbrž tomu, kdo pro ně zemřel a vstal z mrtvých (2 Kor 5,15).


Co je vlastní křesťanu? Aby jeho spravedlnost byla ve všem větší než spravedlnost zákoníků a farizeů (Mt 5,20), podle způsobu a pravidla učení, jež je předáno v evangeliu Páně.


Co je vlastní křesťanu? Aby jeden druhého miloval, jako i Kristus miloval nás (Ef 5,2).


Co je vlastní křesťanu? Vidět Pána stále před svým zrakem. Co je vlastní křesťanu? Každý den a hodinu bdít a být hotov k té dokonalosti, jež se líbí Bohu, věda, že v hodinu, kdy to nečeká, Pán přijde (Lk 12,40).





Moralia 70,22.


Překlad Jiří Novotný.
Z knihy J. Novotný, Basil Veliký a jeho doba, Velehrad-Roma, Refugium, 1999.


  
© 2001-2013 Katolická charismatická obnova. Použití textů je možné se svolením redakce. ISSN 1214-2638.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2007 - 2018
Nejčastěji hledané výrazy: Charismatická obnova | Vnitřní uzdravení | Vojtěch Kodet | Tábor Jump