Katolická charismatická obnova
  

Hlavní menu:


Dar umění

24.08.2001, autor: Jakub Kruczek, kategorie: Dary Ducha svatého
Nestačí poznat Boha, osvojit si zásady života podle evangelia. Nestačí poznat pravdu. Poznané pravdě bychom měli přizpůsobit vlastní život, všechna naše slova, skutky. To bývá občas velmi nesnadné. Nejednou prožíváme okamžiky rozhořčení, když jednáme v rozporu se zásadami, které vyznáváme. Podobně jako svatý Pavel neděláme to, co chceme, nýbrž to, co nenávidíme (Ř 7,15). Je to v důsledku slabosti a hříšnosti našeho těla. Nejednou klesáme. Dar umění, který dává Duch Svatý, nám pomáhá, abychom žili ve shodě s Boží vůlí.

Boží přikázání - jak píše apoštol Jan (srv. 1J 5,3) - nejsou těžká. Každý z nás je může s pomocí Boží milosti zachovávat. Bůh poskytuje veškerou pomoc, abychom mu dokázali být věrni. Dar umění nám umožňuje využívat náležitých prostředků, jimiž můžeme dosáhnout spásy. První pomocí, kterou Bůh poskytuje, je společenství církve. Vedle nás jsou bratři a sestry, kteří jsou spolu s námi. Když je nám nelehko, vždycky se najde někdo, kdo podá ruku. Život ve společenství (manželském, řeholním, farním nebo jakémkoli jiném) není snadný. Vyžaduje vzájemné uznání, trpělivost, schopnost odpouštět. Přes veškeré nesnáze je společenství vždy na prvním místě darem. Ve společenství se můžeme rozvíjet a růst.

Dalším prostředkem s jehož pomocí se můžeme duchovně rozvíjet, je osobní modlitba. Duchovní život bez modlitby umírá. Jako potřebují rostliny ke svému růstu slunce a déš, stejně potřebuje křesťan setkání s Pánem. Každý den by si měl nalézt pro Boha čas. Kromě prosebných a děkovných modliteb je nesmírně důležitá modlitba chvály. Žijeme proto, abychom chválili Boha. Náš celý život by skutečně měl být neustálou chválou Stvořitele. Ale aby se tak stalo, měli bychom každý den věnovat chviličku času klanění a chvále. Je užitečné také často sahat po Božím slově, které naši osobní modlitbu oživuje.

Dalšími prostředky, jichž bychom měli na cestě ke spáse užívat, jsou svátosti, především pak eucharistie a svátost smíření. To jsou svátosti každodenního života. Každý den saháme po chlebu. Podobně bychom se měli sytit co nejčastěji i Chlebem z nebe. A tak často, jak je třeba, využívat svátosti smíření. Tradičním prvkem křesťanského života je též askeze a půst. V dnešním světě hedonismu a konzumu je těžké postihnout smysl jakéhokoli zřeknutí se a oběti. Práce nad sebou samým, askeze, je však pro duchovní rozvoj neodmyslitelná. postíme-li se nebo si odřekneme nějaké potěšení, nemá to být jen tak ze sportu, ani kvůli uspokojení vlastních duchovních ambicí, ale jedině z lásky k Bohu.

Dar umění nám díky Boží pomoci umožňuje život podle evangelia. Evangelium není zápisem ideálního, leč nerealizovatelného životního modelu. Je to zápis reálného života lidí, kteří uvěřili z celého srdce Ježíši a kteří zakusili moc Ducha Svatého, jenž jim neustále pomáhal překračovat vlastní lidská omezení a slabosti. Duch touží pomáhat i nám, abychom naši víru nejen vyznávali, ale abychom ji každodenně žili. Současný svět potřebuje nejen slova poučení, ale potřebuje především svědectví. Aby se náš život mohl stát tímto svědectvím, musí víra, kterou nosíme v srdci, přinést plody - ve slovech a skutcích naplněných láskou.

-----

Z měsíčníku List 11/98, překlad z polštiny Jindra Hubková.


  
© 2001-2013 Katolická charismatická obnova. Použití textů je možné se svolením redakce. ISSN 1214-2638.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2007 - 2018
Nejčastěji hledané výrazy: Charismatická obnova | Vnitřní uzdravení | Vojtěch Kodet | Tábor Jump