Katolická charismatická obnova
  

Hlavní menu:


Jak prospívá dar jazyků?

05.09.2003, autor: Claude-Jean-Marie Fould, kategorie: Dary Ducha svatého

Jak vlastně prospívá modlitba v jazycích, když je velmi dobře možné zpívat Bohu chvály z celého srdce a přitom používat srozumitelný jazyk? K čemu nám slouží glosolalie? V podstatě k ničemu!

Stejně tak se můžeme zeptat, na co je tolik různých květin, ptáků, krajin, když za svůj život člověk nestačí obdivovat ani jednu tisícinu. To všechno totiž slouží k Boží oslavě. Zaslouží si chválu za mnoho různých darů, které dává zadarmo. Samozřejmě, že promlouvání v jazycích není nezbytné, ale nese s sebou zvláštní milost celé škály modlitebních projevů.

Podobá se brebentění malého dítěte, které neumí nalézt slova, aby vyjádřilo radost z toho, že vidí svou maminku. Řeknete si zřejmě, že nejsme kojenci! Ale je to jisté i před Pánem? Vždyť disproporce mezi jeho nekonečnou láskou a naší malostí je ještě větší než ve vztahu matka – dítě! Před Bohem nám tedy Duch svatý může dát srdce maličkého dítěte, které samým okouzlením ztrácí slova.

Stejně tak se vám již možná stalo, že když jste šťastni a procházíte se přírodou, začnete si pohvizdovat nebo prozpěvovat, aniž byste mysleli na to, co je obsahem těchto projevů. Tak vám také Duch svatý, láska Otce i Syna, může naplnit srdce a darovat vám jazyk k jeho oslavě, již by člověkem sestavené věty nemohly obsáhnout.

Mluvení v jazycích zůstává nejmenším z darů, ale Bůh má zalíbení v tom, co je malé.

Jestliže nebudete jako děti, nevejdete do království nebeského (Mt 18,3).

Glosolalie se podobá malým, nízkým a úzkým dveřím, jimiž se vstupuje do odevzdanosti. Tak člověk získá ducha dítěte, aby se uměl cele odevzdat. Proto také tento dar otvírá srdce i pro mnoho dalších charismat. Často při zpěvu či při mluvení v jazycích přijde slovo z vnuknutí, nějaké vidění, proroctví nebo výklad určený danému společenství. Z tohoto důvodu dal Duch svatý jako první dar při svém příchodu o letnicích charisma jazyků, jež předchází mnoha dalším darům.

Z knihy Claude-Jean-Marie Fould: Modlitba v jazycích, vyd. Karmelitánské nakl. Kostelní Vydří 1997 kna.cz (din)


  
© 2001-2013 Katolická charismatická obnova. Použití textů je možné se svolením redakce. ISSN 1214-2638.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2007 - 2018
Nejčastěji hledané výrazy: Charismatická obnova | Vnitřní uzdravení | Vojtěch Kodet | Tábor Jump