Katolická charismatická obnova
  

Hlavní menu:


Jan Pavel II.: „Přijměte charismata, která Duch nepřestává šířit“

31.05.2004, autor: David Vopřada, kategorie: Papežové o CHO

Na předvečer slavnosti Seslání Ducha svatého pozval papež Jan Pavel II. katolickou charismatickou obnovu ke slavení prvních nešpor z této slavnosti, aby se společně přimlouvali za dary Ducha pro sebe i pro celou církev. K charismatické obnově v Itálii se hlásí kolem dvou set tisíc katolíků a zhruba 1800 komunit. Podle odhadů se události zúčastnilo více než 19 tisíc členů modlitebních skupin a společenství charismatické obnovy z Itálie a italské části Švýcarska. Samotnému slavení večerních chval předcházela modlitba a písně vedené skupinami charismatické obnovy.

Během promluvy římský biskup doporučil Obnovu v Duchu svatém jako cestu, jak realizovat letnice v každodenním životě křesťana:

Zdravím zvláště členy hnutí Obnovy v Duchu svatém, jedno z mnoha vyjádření veliké rodiny katolického charismatického hnutí. Díky charismatickému hnutí mnozí křesťané, muži i ženy, mladí i staří, objevili letnice jako živou a přítomnou realitu ve svém všedním životě. Vybízím, aby se spiritualita letnic rozšířila v církvi jako obnovené úsilí modlitby, svatosti, společenství, svědectví.

Zvláštním způsobem také podpořil jednu z iniciativ italské CHO, totiž projekt „Hořící keř“. Tento projekt shromažďuje křesťany, aby při kontemplaci tajemství eucharistie prosili za plné sjednocení křesťanů a obrácení od hříchu. Řekl: „Přeji si, aby tato iniciativa vedla mnohé k znovuobjevení darů Ducha svatého, které měly o svatodušních svátcích svůj základní pramen.“

Papež také připomněl setkání o letnicích na náměstí sv. Petra v Římě před šesti lety, kdy se zde setkali zástupci mnoha laických hnutí v církvi. Tato církevní hnutí a komunity Jan Pavel II. označuje za „prozřetelnostní odpovědí, vzbuzené Duchem svatým, na současnou otázku nové evangelizace, pro kterou jsou zapotřebí zralé křesťanské osobnosti a živé křesťanské komunity.“

Současně také vyzdvihl místo charismat v životě křesťana. Všechny křesťany vybídl k pozornosti vůči činnosti Svatého Ducha: „Otevřete se darům Ducha svatého! Přijměte vděčně a poslušně charismata, která Duch svatý neustává šířit! Nezapomeňte, že každé charisma je dáno pro společné dobro, což je ku prospěchu celé církve.“

Osobou, která stojí uprostřed společenství křesťanů, aby se spolu s nimi modlila za dar Ducha, je Maria, matka Ježíšova:

Uprostřed nás, se zvednutýma rukama, je modlící se Panna, Matka Kristova a církve. Společně s ní si vyprošujme a přijměme dar Ducha svatého, světlo pravdy, sílu autentického pokoje.

Ve svém letničním poselství označil pak papež křesťany, které "Duch přetváří v Krista, nového člověka," za몪 "rozsévače naděje, kteří konají milosrdenství a vytvářejí pokoj".


  
© 2001-2013 Katolická charismatická obnova. Použití textů je možné se svolením redakce. ISSN 1214-2638.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2007 - 2018
Nejčastěji hledané výrazy: Charismatická obnova | Vnitřní uzdravení | Vojtěch Kodet | Tábor Jump