Katolická charismatická obnova
  

Hlavní menu:


Mini Krzysztof

03.06.2002, autor: Jan Šnejdar, kategorie: Divadlo a pantomima
Vyslovíme-li anglicky zkratku CCM [sísíem] může nám to připomenout jistou nechvalně známou mládežnickou organizaci z dob minulých. Zde se však jedná o podobnost skutečně čistě náhodnou.

CCM je zkratka pro “Creative Communication Ministry”, což by se dalo volně přeložit jako “Služba kreativní komunikací”. Tahounem této služby je Krzysztof Najdowski z Polska, který je členem misijní komunity ICPE (International Catholic Programme of Evangelisation) v Allerheiligen v Německu. Původně studoval filosofii na univerzitě v Lublinu. Během studia se setkal s živým Pánem a postupně se dal cele do jeho služby na plný úvazek. Od počátku byla jeho těžištěm pantomima, které se chytl a vypracoval se v ní takřka na profesionální úroveň. K jeho autorským prvotinám patří klasické evangelizační kousky známé částečně i z našich krajů jako např. “Maškaráda”, “Orchestr” nebo “Marnotratný syn” pro jednoho herce. Všechny tyto pantomimy jsou vlastně použitím jednoho či více příběhů za účelem zvěstování kerygmatické zvěsti o spáse skrze Ježíše Krista. Sám z vlastní zkušenosti vím jak může být tento prostředek účinný v oslovování a otevírání lidských srdcí a jak je po představení snadnější zapřísti s diváky rozhovor na pojednávané téma.

Mezi Krzysztofova hesla patří mimo jiné, že sice nejde o to, abychom byly bezchybní, řekněme perfektní, ale přesto bychom měli i v této oblasti dávat Bohu a lidem to nejlepší, podle Krzysztofa být “excelentní”. Aby se vzdělal a zdokonalil ve svém obdarování, účastnil se Školy pantomimy a pohybového divadla D. Jonese v Londýně. Jeho vize sloužit tímto druhem umění se pak vtělila do založení výše zmíněné služby CCM. Skrze ni vede druhé lidi k objevení základní schopnosti tvořit, být kreativní, která je vlastní každému člověku a kterou do nás vložil jako veliký potenciál sám Tvůrce. Od roku 1998 pořádá společně se svými spolupracovníky Mezinárodní letní školu divadelního umění a návazně na tyto duchovní a divadelní cvičení pořádá turné s představením “Champion” (Šampión), jehož cílem je skrze různé tvůrčí talenty a umění přinést národům Kristův pokoj, celé představení má být jedním prorockým znamením pokoje.

Kromě tohoto stěžejního programu pořádá CCM vedeno Krzysztofem semináře například na tato témata: “řeč těla”- úvodní kurz pro porozumění přirozené mluvě těla a umění neverbální komunikace, ve kterém se skrze sebepřijetí více zpřátelíte se svým tělem; “osvobození aneb kreativita a vnitřní uzdravení”- kurz sloužící k objevení “umělce v sobě”, vyjádření této skutečnosti pohybem a symbolickými gesty, k nalezení a uchopení svých tvůrčích schopností a možností, ve kterém se mimo jiné vyučuje jak se modlit tělem; “mini-MAX”- uvedení do umění pantomimy, vyučování pantomimických technik (vytváření iluze, chůze, pohyby, gesta), divadelních technik, základů autorské tvorby pantomimy, vyučování o využití tohoto umění v evangelizaci. CCM vašemu společenství či farnosti velmi ráda v těchto oblastech po předchozí včasné domluvě ráda poslouží. Uvažujte o tom.

Základní tým CCM kromě Krzysztofa tvoří ještě Dorothe Bretz z Německa, která vlastní taneční diplom z Vysoké školy pro hudbu a divadelní umění ve Frankfurtu, také studovala na Škole pantomimy a pohybového divadla D. Jonese v Londýně, je členkou mezinárodní taneční společnosti Xaris a studuje na Akademii pohybu a hudby v Kolíně nad Rýnem. Dorothe vytvořila taneční choreografii k představení “Champion” a v rámci CCM vyučuje specifickým věcem jako je moderní tanec, taneční improvizace, choreografie atd. Hudební stránku má na starosti velmi profesionální Joachim Mencel z Polska, mladý klavírista a skladatel, který absolvoval Jazzové oddělení hudební akademie v polských Katovicích, obdržel četné ceny za jazzovou interpretaci, byl finalistou v prestižní soutěži o cenu T. Monka ve Washingtonu D.C. Složil hudbu k již několikrát výše zmíněnému představení a k jeho doménám v rámci CCM patří samozřejmě hudba.

A je tu konkrétní pozvánka pro zájemce: CCM pořádá letos v létě od 19.6. do 7.7. 2001 v polském Krakově Mezinárodní letní školu divadelního umění. Jedná se o tři týdny intenzívního tréninku v pantomimě a tanci. Účastníci budou uvedeni do umění pantomimy, tance a pohybového divadla, budou inspirováni k objevení svého vlastního způsobu kreativního vyjádření, budou vyučováni jak komunikativněji sdílet s ostatními vlastní myšlenky, pocity a svoji křesťanskou víru. Program školy zahrnuje: workshopy, cvičení, kreativní improvizaci, teorii pohybového divadla, duchovní reflexi, čas modlitby, sdílení i rekreace.

Následně navazuje od 9.7. do 5.8. 2001 turné “Znamení pokoje” s tanečně pantomimickým představením “Champion” po krajích nejen polských. Tento program zahrnuje dva týdny intenzívní přípravy na představení “Champion” plus dva týdny evropského turné s tímto představením. Můžete se zúčastnit letní školy a samozřejmě v případě zájmu zůstat a podílet se na přípravě a realizaci “Znamení pokoje”.

Více informací, případně přihlášku získáte na adrese: ICPE, CCM, Allerheiligen, 77728 Oppenau, Germany, tel.: + 49 7804 97960, fax: + 49 7804 1696, e-mail: creative@icpe.de, nebo navštivte stránky www.ccmpresents.de nebo www.icpe.de.

Drazí vedoucí, poohlédněte se, zda ve vašem společenství není někdo takto řekněme kreativně zaměřen. Pak už jen povzbudit, podpořit a vyslat do Krakova. Taková osoba pak může být a měla by být přínosem pro celé společenství.

A na závěr něco z “desatera” CCM:

Umělec v tobě

· v každém z nás se skrývá umělec, vnímavá a citlivá část našeho bytí, která touží po tom, aby mohla tvořit a komunikovat. Část, kterou bychom mohli přirovnat k dítěti, které sní, hraje si a spontánně vyjadřuje samo sebe.

· každý je tvůrčí, kreativní(!) a je schopen sdílet s ostatními bohatství nejrůznějších darů a talentů.

· skrze tuto tvůrčí a expresívní část našeho bytí vyjadřujeme naši individualitu a originalitu a zároveň se tak stáváme opravdu sami sebou a vstupujeme tak více do království, ve kterém nalézáme pokoj se sebou samými a se svým Tvůrcem.

· a to je výzva: v některých z nás musí být tento “umělec uvnitř” teprve probuzen a povzbuzen k vyjadřování vlastních myšlenek a pocitů.

· objevme toto bohatství talentů a zapojme je do šíření Božího království.

· a tak si zapamatuj: i v tobě dřímá umělec.

A já dodávám jen: Vstávat, je čas!

-----

Na základě materiálů CCM zpracoval Jan Šnejdar


  
© 2001-2013 Katolická charismatická obnova. Použití textů je možné se svolením redakce. ISSN 1214-2638.
© Design, redakční systém: Webdesignum 2007 - 2018
Nejčastěji hledané výrazy: Charismatická obnova | Vnitřní uzdravení | Vojtěch Kodet | Tábor Jump